ГОРЕЩА ОФЕРТА! НАТИСНЕТЕ ТУК ЗА ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ

'

Визова информация

С Русия и други страни от бившия ОНД България има визов режим. Визата е разрешение за влизане , излизане , престой на територията на България и се издават в консулствата и визовите центрове. Вид на виза зависи от целта на посещението , час и място на издаване.

 

Визите са от следните типове:

  • за летищен транзит ( виза вид "А") ;
  • за транзитно преминаване ( виза вид " B" ) ;
  • за краткосрочно пребиваване ( виза вид "C" ) ;
  • за дългосрочно пребиваване ( виза вид "D") .

Оставането в страната с виза не може да надвишава 90 дни.
Издаване на визи за дългосрочно пребиваване се договарят със службата за административен контрол на чужденците .

 

За собственици на имоти :

Multiple 12 -месечно входна виза ( C) - валидна в продължение на 12 месеца. С виза дава право на многократно влизане и общата сума (с натрупване ) остава до 90 дни в рамките на 6 месеца, считано от датата на първото влизане , но не повече от срока, посочен в визовия стикер .

Когато за първи път кандидатстват за виза С , собствениците на имоти могат да претендират само за една година многократна входна виза . След това е възможно да се получи двугодишна виза . Право да имат двугодишна виза получават и съпрузите и децата на собствениците на имоти .

 

За виза , което трябва да представи следните документи :

  • Копие от нотариален акт за покупка на недвижими имоти ;
  • Сертификат за изграждане на въвеждане в експлоатация ( Акт номер 16 )
  • застраховка;
  • Платените билети ;
  • Когато излежава двугодишна виза - документи, удостоверяващи плащането на данъци и такси за предходната година .

 

Дългосрочно пребиваване може да бъде:

  • разрешеният период до 1 година ;
  • дългосрочни ( DWA ) - с разрешен първоначален матуритет от 5 години и възможност за удължаване след датата на подаване на заявлението;
  • постоянно ( трайно) - разрешеният период не е определена, но е срока на задграничен паспорт .

 

Разрешение за продължително пребиваване могат да получат чужденците, които :

  • имат разрешение от Министерството на труда и социалната политика , за да работят в България ;
  • ангажирани в търговски дейности на територията на България в законоустановения начин. В резултат на тази дейност трябва да бъде създадена най-малко 10 работни места за български граждани;
  • получени за редовна форма на обучение в учебно заведение ;
  • са чуждестранни специалисти, работещи в България , въз основа на подписаните международни споразумения;
  • сключил брак с български гражданин или с постоянно пребиваване в страната на чужденец ;
  • са представители на чуждестранни фирми , регистрирани в Българската търговско-промишлена палата ;
  • Родителите са финансово осигурени в страната на чужденеца ;
  • получачат дългосрочно лечение в здравни заведения и да имат необходимите финансови средства за лечение и самостоятелност ;
  • са кореспонденти на чуждестранни медии с акредитация в България ;
  • са пенсионери и имат достатъчно средства за самодостатъчност ;
  • развиват дейност в България по смисъла на Закона за чуждестранните инвестиции ;
  • са членове на семейството или родители на чужденец , предоставят разрешение за продължително пребиваване .

 

През февруари 2013г. може да се получи разрешение за пребиваване на руски граждани и юридически лица, които са закупили имот в България на цената не по-малко от 600 000 лв., което е около 300 000 евро.

Разрешение за дългосрочно пребиваване ( DWA ) могат да получат чужденците, които пребивават законно на територията на България в продължение на 5 години в статута на разрешение за пребиваване. При спазване на липсата в продължение на 10 месеца и 6 месеца непрекъснато отсъствие от България.

 

Разрешение за постоянно пребиваване може да получите чужденци :

  • Български произход;
  • живяло 5 години брак с български гражданин или лице, което има разрешение за постоянно пребиваване , без да напускат България за повече от 10 месеца през последните 5 години;
  • малолетни и непълнолетни деца на български граждани или чужденци, постоянно пребиваващи в страната ;
  • са родители на български гражданин , в случай на приемане или признаване - след изтичане на 3 години от момента на признаване или приемане ;
  • остава законно без прекъсване на територията на страната през последните 5 години.
  • инвестирали в икономиката на страната, повече от един милион лева ( 512 820 евро ) .
  • лица от български произход , родени в България , които са загубили българското си гражданство по споразумения или по своя собствена вина и са готови да живеят постоянно в страната .
  • Принос към икономическата или социалната перспектива на България , националната отбрана , науката, културата и спорта.

 

Придобиване на гражданство на Република България , можете да:

  • Чрез раждане на територията на България , ако нямат гражданство автоматично получава българско гражданство.
  • Български гражданин по рождение - лице, чийто един родител е гражданин на България или с български произход, установени с решение на съда .
  • Натурализация.

 

При натурализация трябва да се направи родословие , а именно:

  • Постигане на мнозинството ;
  • За да живеят на територията на Република България 5 години, считано от датата на получаване на разрешение за постоянно пребиваване ( постоянно ) ;
  • Не е осъждан за умишлено престъпление от български съд ;
  • Имат доход ,който дава възможност за развиването на бизнес на цялото семейство в България.
  • Владеене на езика . Изисквания към нивото на владеене на български език , определен от Министерството на науката и образованието.
  • Не е нужно друго гражданство .

 

Чужденците с разрешение за постоянно пребиваване на територията на България , могат да отидат да работят по начина, определен в България .Чужденците, които имат разрешение за краткосрочно или продължително пребиваване ( разрешение за пребиваване) в страната , имат право да работят само след получаване на разрешение от Министерството на труда и социалната политика , или да се занимават с частен бизнес .Чужденците, които са получили разрешение да работят в България , могат да работят само с работодателя и за срок, определени с дългосрочни разрешения за работа.

 

За пенсионерите разрешение за пребиваване.

Да има наличие на определена сума в сметката си в българска банка, тогава пенсионерът може законно да остане в България и да има статут на продължително пребиваване. Сума, достатъчна, за да получат разрешение за пребиваване е 1000-1500 евро .

 

За да се получи разрешение за продължително пребиваване пенсионер трябва да предостави:

  • Валиден задграничен паспорт и национален ;
  • Споразумение относно собствеността на недвижими имоти ;
  • Отваряне на българската банкова сметка на името на пенсионера ;
  • Споразумението за прехвърляне на пенсия от Русия до България ;
  • Преведени и нотариално заверени в България част от пенсията, получавана в Русия в продължение на три месеца.

 

Правото на продължително пребиваване се прилага също за съпруг / съпруга или съпругата и малолетните деца на лицата , които имат пенсия.